När man arbetar friare, innebär det även att det kräver mer planering. Du och kunden bestämmer trots allt över ert schema! Vad ska du tänka på för att det ska bli enklare?


1. Planera dina kunder

Vilka ska du arbeta hos? Skapa en kalender, så att du snabbt kan få en överblick över vem du ska vara hos och under vilken tid. När du bokar in kunder är det alltid bra att fråga om hur schemat kommer att se ut. Det som kan rubba hela ert schema är när en kund väljer olika tider, vilket skapar svårighet att planera in dem på rätt sätt. Kontinuitet är nyckeln till mindre stress!

2. Planeringsverktyg
Många använder sig av hederliga kalendrar som man skriver i, men ibland behöver man en praktisk lösning som man kan ha tillgång till överallt. Det finns många olika appar på mobilen som man kan använda sig av, men det gäller att hitta den som passar er bäst. Majoriteten av mobilerna har kalendrar som man kan använda sig av, med påminnelser osv. Ett exempel är Google kalender som man även har tillgång till genom datorn.

3. Ta ej fler kunder
Rubriken kanske låter konstig, klart vill man ha många kunder. Eller? Ibland gäller det att tänka på olika saker innan man bestämmer att ta fler kunder. Har du tiden? Om man bokar in för många kunder, kan det leda till att du blir stressad och inte klarar av att arbeta lika bra. Sen är frågan har du orken? Det gäller även att tänka på sin hälsa och inte endast på att ta så mycket kunder som möjligt. Det är viktigt att du mår bra, för kunder finns alltid!

4. Hellre specifik än generell
Vissa kunder har specifika önskemål och när du har många kunder, kan det vara svårt att hålla koll på allt. Därför är det alltid bra att dokumentera det kunden vill ha och skapa en checklista som är anpassad för dem. På så sätt kan du spara tid istället för att utföra allt du tror behövs, samt genom att skapa listor kan du enkelt få en överblick.

5. RUT-konto
För att arbeta genom oss på SmartRut, måste det vara ett arbete som stöds av RUT (mer information på www.skatteverket.se). Det är alltid bra att säkerställa med kunden att de har nog RUT för att du ska utföra arbete hos dem. De kan enkelt ta ut ett utdrag på sitt RUT-konto och visa upp det för er. På så sätt kan du enklare planera hur mycket arbete du kan utföra där

6. Ta det lugnt
Den här punkten är nog en av de viktigaste. Planera in tid för dig själv. Alla behöver varva ner och ta det lugnt ibland. Mår du bra, så kommer du kunna prestera det bästa när du arbetar. Investera i dig själv.